Nasze przepisy
Przepisy: Jesiotr
Jesiotr – ma delikatne, chude mięso bez ości. Ma grubą skórę, którą można usunąć lub piec czy smażyć rybę z nią. Najsmaczniejszy jest pieczony skropiony sokiem z cytryny.
Pieczony Jesiotr
Składniki:
- 1 jesiotr
- 0,5 masła
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny sól, pieprz świeżo mielone
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- oliwa do wysmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
Jesiotra wypatroszyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na porcje a w każdej zrobić po trzy nacięcia ostrym nożem. Porcje ryby natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę.
Do masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,wymieszać i powciskać masę w nacięcia ryb. Ułożyć na wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec w 180*C (grzanie góra) 25 minut następnie możemy odkryć i jeszcze sobie chwilkę zapiec.